For the past months, life has been a rollercoaster ride. It feels like someone took all my experiences and thoughts from the past 3 years, put them in a jar, closed the lid and shook it like mad. And so, I’ve been trying to figure out, which of these ideas and values are still valid and which should be thrown overboard again for our new chapter in Berlin.
We are currently trying to make ourselves feel home in our new flat. The bad news, the kitchen still looks like this.
The good news – it won’t stay that way. Hopefully we’ll finish painting next week. The rest should be a piece of cake.
Speaking of cake. I don’t know how, but somehow between moving and working my new job I managed to squeeze in a baking session in my father in law’s kitchen. I was craving something with a deep chocolate flavor, kissed by a subtle taste of pistachio to bring back all those nice memories of Turkish cuisine in a flash.
A few hours later I was rewarded with moist, cocoa-rich Brownies wrapped around bright green, cream cheese pistachio filling. A cake so delicious and rich that I debated calling them truffles instead. A perfect treat to serve along many cups of coffee and to share with as many friends as possible! 🙂
Fructose Friendly Chocolate Brownies with Pistachio Cream Cheese Filling
Good to know: From a botanical standpoint pistachios are not a kind of nut, but belong to the group of stone fruits. If you have trouble digesting stone fruits in large amounts, make sure to enjoy these brownies in moderation.
Yields about 20 pieces | Prep Time approx. 20 min. | Baking time 20-30 min.
INGREDIENTS
Pistachio cream:
– 110 g shelled pistachios
– 1 large egg
– 85 g cream cheese
Brownie layer
– 70 g light spelt flour
– 30 g ground almonds
– 3 cold large eggs
– 140 g unsalted butter
– 75 g unsweetened cocoa powder
– 120 g fructose-free corn sugar (e.g. by Frusano)
– pinch of salt
METHOD:
Preheat the oven to 325° F (165° C). Line an 8-inch (20x20cm) square baking pan with parchment paper. Lightly butter the bottom of the pan. Shell the pistachio and rub off as much of the purple skin as possible. Add pistachio to a blender and mix until coarsely ground. Add egg and cream cheese and mix until smooth.
In a double boiler slowly heat butter, cocoa and fructose-free corn sugar. Whisk constantly to avoid the cocoa from burning. Mix well until all ingredients have melted into a smooth batter. Carefully remove the bowl from the water bath, set aside and let cool for few minutes.
In a separate bowl mix together spelt flour, almonds and salt. When the chocolate batter has cooled down a bit, add the eggs one at a time, whisking firmly after each one. The batter should be thick and well blended. Stir in the flour with a wooden spoon just until you don’t see any large flecks of flour anymore. Don’t overmix the batter at this point to keep the brownies soft and fluffy.
Pour half the brownie batter into the prepared pan. Spoon the pistachio filling on top and cover with the remaining brownie batter. Carefully tap the pan onto the counter for a few times to smooth out the top of the cake.
Place in the oven and bake for 20-30 minutes, depending on the power of your oven. The brownies are done, when a toothpick dipped into the center of the batter comes out slightly oily with little batter. Let cool for 15 minutes. Remove from baking pan and let cool completely before cutting and serving.
Christiane says
oh, dieses gefühl von einem alltag, in dem nichts mehr ist wie es war und sich alles auf den kopf stellt (zum guten oder schlechten), kenne ich gut. pralinenhafte brownies klingen da doch mehr als förderlich. werde ich sicher bei nächster gelegenheit probieren & berichten. 🙂
Deniz says
Danke liebe Christiane! Ich bin froh, dass es nicht nur mir so geht. Und häufig drehen sich danach die Dinge ja auch zum Gutem! 🙂
Viel Spaß beim Nachbacken! Sag unbedingt Bescheid, wie die Trüffel-Brownies dir schmecken!
Nicole Dölling says
Oh mein Gott….ich bin so happy das du wieder da bist
Juhu-Yeah-Yippiyahey
Und dazu ein sensationelles Rezept…mir läuft jetzt schon das Wasser in Mund zusammen (sagt man das so????:-)))
Herzlich willkommen meine Liebe!Ich freue mich auf Dich und Deine unbezahlbaren Razepte
Lg Nicole ❤️
Deniz says
Nicole meine liebste! ❤️ Danke, Danke! Und ja, das sagt man so! 😉 Ich freu mich, dass dir das Rezept schon jetzt so gut gefällt!
Schön, dass auch du wieder da bist!
HealthyHappySteffi says
Bei solchen Knaller-Rezepten warte ich gern auch ein bisschen länger auf den nächsten Post 🙂 Ich hoffe, die Küche lässt nicht mehr allzu lange auf sich warten und auch sonst geht es bald wieder weniger chaotisch zu bei Dir!
Ganz viele liebe Grüße aus Frankfurt nach Berlin!
Steffi
Deniz says
Danke liebste Steffi! ❤️ Das hoffe ich auch inständig! Dann kann ich dich auch endlich zum Essen einladen! Und die Brownies gibts dann vielleicht auch! 😉 Liebste zurück!
Anne says
Mega lecker! Habe deine Brownies am Wochenende ausprobiert und die waren super. Kommentar von meinen Freunden: ” Und die sind fructosefrei? Schmeckt man gar nicht” =)
Nimmst du eigentlich gesalzene Pistazien und entfernst das so gut es geht, oder ungesalzene? Ich hatte jetzt ungesalzene genommen, aber die waren gar nicht so leicht zu finden…
Wie auch immer es war jedenfalls super gut. Danke für das tolle Rezept!
Viele Grüße
Anne
Viola says
Zum reinbeißen! Super lecker sehen die aus!!! Schade, dass ich nicht einfach durch den Bildschirm greifen kann, ich würde es sofort tun! 🙂 Viele Grüße von Viola
Jessi says
Sehr lecker! Ihr habe anstatt Pistazien Mandeln genommen, da ich sie gerade da hatte und die Frischkäsecreme mit ganz wenig Kokosblütenzucker und Vanille aromatisiert. So schön, dass Du wieder schreibst! Ganz liebe Grüße, Jessi
Deniz says
Hej Jessi! Ich freu mich riesig, dass du das Rezept schon nachgebacken hast! Mit Mandeln und noch etwas extra süße stell ich es mir gleich noch viel leckerer vor! Tolle Idee! Hab einen wunderschönen Sonntagabend und bis bald! Deniz
Aristra says
Freut mich etwas Neues von dir zu lesen. Ich wünsche dir eine gute Zeit in Berlin und das es bei dir wieder etwas ruhiger wird (damit du mehr Zeit zum kochen und schreiben hast 😉 ).
Viele Grüße,
Aristra
Deniz says
Danke liebe Aristra, schön, dass du weiter fleissig mitliest! Meld dich gerne, falls du einen Rezeptwunsch hast! liebe Grüße, Deniz
Veronika says
Der sieht aber lecker aus. Davon hätte ich jetzt gern ein Stück zu meinem Cappucino, der hier gerade vor mir steht. Köstlich1!!! Gruß Veronika
Deniz says
Liebe Veronika, ich freu mich sehr, dass dir das Rezept gefällt! Vielleicht schaffst du es ja sogar mal die Brownies nachzubacken!
Liebe Grüße, Deniz
Zuckerwatte1212 says
Der Kuchen schmeckt zauberhaft und das außergewöhnliche Rezept ziemlich gelingsicher! Das war mein erster Fructopia Kuchen und ich kann es jetzt schon kaum erwarten die anderen Rezepte auszuprobieren. Danke für diesen tollen fructosefreien Leckerbissen <3
Deniz says
Oooh, ich freu mich so sehr über dein Feedback! Toll, dass alles so gut geklappt und vor allem geschmeckt hat. Falls du Verbesserungsideen hast, immer gerne her damit 🙂 Und Rezeptwünsche nehm ich natürlich auch sehr gerne entgegen 🙂 Liebste Grüße, Deniz