“It needs to be quick, taste great cold, but nothing that’ll ruin my handbag!”
Right, okay! So how about some crisp bread, lactose-free cheese and plain lettuce on the side? No?
Fructose Friendly Lunch To Go
I know, every day, lunchbox, low FODMAP meal planning can easily tire you out. Especially if you want to make things fun and varied.
But don’t fret, your prayers are about to be answered! Here’s your easy, ultra flexible and handbag-proof lunch recipe to take to work, uni or even on a plane: Gluten-Free Polenta Frittata With “Whatever Tickles Your Fancy”!
Make This Recipe Your Own!
Everybody loves a good frittata! But forget about your beloved potatoes for once. We have quick cooking polenta starring in this one. Mixed with eggs and courgette it quickly turns into a delicious and filling base. Plus, the best is yet to come: This recipe is made for you to modify to your liking! No courgette at hand? So what!? Just replace it with some baked pumpkin or grated parsnip. You love and tolerate those spring onion greens? Perfect, put them right in! The possibilities are endless. Just make sure to be generous with spices and bold flavours. Why?
The Perfect Companion For Your Left Overs
Think of this polenta frittata as your plain pizza base in desperate need of delicious toppings! That small piece of grilled chicken from last night’s dinner, one spoon of spicy pesto, bingo, you just got yourself a wonderful lunch. Still not convinced? How about these:
Hungry? I bet. But tell me, what toppings tickle your fancy?
Recipe: Easy, Low FODMAP Lunch Recipe: Gluten-Free Polenta Frittata – fructose friendly, low carb
Cook the polenta in a small saucepan, then add everything to an ovenproof dish. In case you own a sleak ovenproof skillet like this, this recipe will be your one-pot lunch wonder.
For 2-4 Servings (depending on your appetite :))
Prep Time: 30 minutes
1/2 cup polenta
1 1/2 cups of onion-free veggie or chicken broth (if you know German, I have a recipe in my cookbook 🙂
1 small courgette/zucchini, grated
4 large organic eggs
1 splash of (lactose-free) milk
1 Tbps soft, unsalted butter
1/8 tsp freshly ground pepper
1/8 tsp chili flakes (optional)
1/8 tsp turmeric
1 hand full of grated parmesan cheese
Preheat oven to 180° C.
Add polenta and broth to your ovenproof skillet and cook for about 10 minutes until all the water is absorbed. If the broth evaporates too quickly, add some water. Stir occasionally, You don’t want to burn the polenta.
Meanwhile, in a bowl mix eggs, milk, butter and spices. Grate the zucchini (or other veggies). Add egg mix and courgette to cooked polenta and stir until just combined. Sprinkle parmesan on top.
Bake for 10 to 20 minutes. Baking time depends heavily on thickness of your polenta and power of your oven. Keep an eye on it! The polenta frittata is done when the cheese is melted and the center of the frittata doesn’t wiggle anymore.
Enjoy straight from the oven or let cool down completely, storing it in the fridge until ready to use. Have fun experimenting with different toppings!
Lisa says
Oh wie schön, das ist echt eine super Idee fürs Büro. Danke für eine wieder mal tolle Inspiration von dir!
Liebe Grüße
Deniz says
Liebe Lisa, aber bitte gerne doch! 🙂 Ich hoffe Dir schmeckt es genauso gut wie mir! Weißt Du schon womit Du Deine Polenta-Frittata belegst?
Nicole D says
Danke für diese tolle Polenta-Idee!
Das hört sich total einfach und lecker an!:-)
Wird gleich diese Woche ausprobiert -ich liebe Deine Ideen und sie zergehen jedesmal auf der Zunge!
Ich freu mich immer wie bolle wenn eine neue Rezeptidee von Dir kommt☺️
Deniz says
Ach, Nicole! Danke, danke für Deine lieben Worte! Lass es Dir schmecken! Freu mich zu hören, womit Du Deine Polenta-Frittata belegst! Liebste Grüße, Deniz
Nicole D says
Also die Frittata brutzelte heute Morgen in meinem Ofen vor sich hin;-)
Belegt habe ich Sie mit Schafskäse,schwarzen Oliven,Avocado,Pfeffer und einen Klecks Reissirup
Das andere Stück habe ich mit selbstgemachte Rukolafrischkäse bestrichen,gerösteten Sonnenblumenkernen,Blattsalat und Radieschen
Den Kids hat es ebenfalls geschmeckt-allerdings haben sie es komplett blank gegessen 😉
Deniz says
Wow! das hört sich verdammt lecker an! Vor allem Rukkola-Frischkäse mit gerösteten Sonnenblumenkerne! Eine Traumkombination! Nomnom. Ich sag ja, wir müssen das nächste Buch zusammenschreiben! 🙂
Nicole D says
;-)bin dabei!
Rita says
Heute habe ich das Rezept auch mal ausprobiert und war echt begeistert. Ich habe es mit selbstgemachtem Avocadopesto und Lachsschinken belegt.
Vielen Dank für die tolle Seite!
Liebe Grüße
Rita
Deniz says
Liebe Rita, schön, dass hergefunden hast! Ich freu mich riesig, dass Dir das Rezept so gut gefällt. Deine Kombination mit Avocadopesto und Lachsschinken hört sich alleine ja schon richtig genial an! Wie machst Du denn die Avocadopesto?
Liebe Grüße, Deniz
Rita says
Ich zerdrücke die Avocado mit einer Gabel, mische sie mit gehackter Petersilie, ein bisschen frisch gesperrten Zitronensaft und eine Prise Pfeffer. Fertig ist mein Pesto!
Schmeckt auch super als Butter-Ersatz auf dem Brot (bevorzugt Dinkelbrot seid ich deine Seite kenne)
Anja says
Hallo zusammen, ich habe gerade erst angefangen Weizen frei mich zu ernähren, und hatte Entzugserscheinungen, deshalb bin ich auf eure Seite getroffen, und bin begeistert von euren Rezepten , vielen Dank, ich werde durchhalten, mir geht es auf jeden Fall besser
Anja says
Hallo zusammen, ich habe gerade erst angefangen Weizen frei mich zu ernähren, und hatte Entzugserscheinungen, deshalb bin ich auf eure Seite getroffen, und bin begeistert von euren Rezepten , vielen Dank, ich werde durchhalten, mir geht es auf jeden Fall besser
Deniz says
Hallo liebe Anja, wie schön, dass du über Fructopia gestolpert bist. Was hat dich zu der Entscheidung gebracht? Was für Entzugserscheinungen sind denn aktuell am stärksten bei dir? Und wie gehst du damit um? Ich drück dir die Daumen, dass das schlimmste bald überstanden ist und und es bald bergauf geht! 🙂 Liebe Grüße, Deniz